TUMOR in de BOVENSTE en ONDERSTE LEDEMATEN

printvriendelijke versie

 

Er bestaat een grote variëteit aan tumoren, zowel primaire als metastatische, die zich ontwikkelen in de bovenste en onderste ledematen. Osteosarcomen, Ewing-sarcomen, chondrosarcomen en andere zijn vooral pathologieën bij jongeren, terwijl de metastatische zich vooral voordoen bij een pathologie van volwassenen.

Om deze te proberen te vernietigen, worden er oplossingen van natriumcarbonaat van 5% toegediend, in doses die afhangen van het gewicht van de patiënt, door middel van de katheterisatie van de slagaders die naar de betreffende ledematen lopen. Alle massa’s die zich onder het punt van infusie bevinden, verdwijnen doorgaans vrijwel volledig, ook al zijn in enkele gevallen de effecten van de behandeling pas na drie tot vier maanden zichtbaar, dat wil zeggen wanneer de verschijnselen van reabsorptie en hermodellering van de weefsels bijna voltooid zijn.

Het enige concrete probleem bij deze behandeling is dat de slagaders van een jonge patiënt een kleine doorsnede hebben, zodat elke keer bij de toediening, de belasting en uitrekking van de vaatzenuwen leiden tot constante pijn – ook al is deze van voorbijgaande aard en treedt deze alleen op tijdens de periode van infusie – waardoor de behandeling soms gedurende één of twee dagen moet worden onderbroken.

Voor wat betreft de botmetastasen kunnen de pijnsymptomen vrijwel volledig verdwijnen door middel van directe percutane infiltraties in elke afzonderlijke laesie, die kunnen worden uitgevoerd door een punctienaald in contact te brengen met het bot.

terug naar de beginpagina